Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Εκπαιδεύει

To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης στο πλαίσιο του προγράμματος «Θέατρο για όλους» από τον Αύγουστο του 2016 άνοιξε τον μεγάλο κύκλο των σεμιναρίων που περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα του θεάτρου και των τεχνών. Φτάνοντας στον Φεβρουάριο 2017 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης διοργάνωσε δώδεκα σεμινάρια που είχαν ως αντικείμενο τον λόγο, την μουσική, το θεατρικό παιχνίδι, την κίνηση, την αφήγηση, την φωνή και την κατασκευή. Περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε αυτά και μας παρέδωσαν εξαιρετικές αξιολογήσεις.

Στο καλλιτεχνικό προγραμματισμό έχουμε συμπεριλάβει ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, ενήλικες, εκπαιδευτικούς αλλά και για επαγγελματίες του θεάτρου που διαχέουν την πολιτιστική δραστηριότητα του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και θα ανακοινωθούν σύντομα.
 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Σεμινάριο «Η Αρχή μιας Ιστορίας» με τον Στέλιο Χατζηαδαμίδη και τον Τάσο Παπαδόπουλο

Στέλιος Χατζηαδαμίδης


Ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης με σπουδές στη χημεία, την υποκριτική και την θεατρική γραφή ασχολείται επαγγελματικά με το θέατρο από το 2006 ως ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη και stage manager. Τον γνωρίσαμε ως ηθοποιό στο πλάι της Ελένης Κοκκίδου στην παράσταση «Η γυναίκα της Πάτρας» του Γ.Χρονά. Το έργο του τιμήθηκε με το βραβείο θεατρικής γραφής του εθνικού θεάτρου το 2010 και για το ίδιο έργο ήταν υποψήφιος για το βραβείο Κουν δραματουργίας το 2011. Το 2014 διασκεύασε το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν » Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» για το Κρατικό θέατρο βόρειου Ελλάδος, ενώ την επόμενη χρονιά για τον ίδιο οργανισμό ανέλαβε την σκηνοθεσία και τη διασκευή του » Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με το κρατικό θέατρο έχει οργανώσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τάσος Παπαδόπουλος


O Τάσος Παπαδόπουλος, είναι χορευτής, ηθοποιός και χορογράφος.
Γεννήθηκε στη Χαραυγή Κοζάνης. Απόφοιτος της Α.Ε.Σ.Χ. Α. Καφαντάρη και του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. με τίτλο «Θέματα Φιλοσοφίας της Τέχνης», και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής σε θεατρικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας καλλιτεχνών Sourliboom και μέλος του Χοροθεάτρου Τέχνης της Χ.Α.Ν.Θ.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται ως ηθοποιός και χορογράφος σε παραγωγές της ομάδας NoVan Theater Group και της ομάδας παιδικού θεάτρου Σκοινί-Κορδόνι με έδρα τη Θεσσαλονίκη: «Freak Stories-ενα ξεκουρδιστο μιούζικαλ», «Απόψε στο Στρατφορντ», «Λόγια της Ποταμίδας», «Ο Ποιητιτής και οι μύθοι που σκαρώσαν παραμύθι», κ.α (σκην. Λ. Πετροπούλου).
Συμμετείχε στις παραστάσεις «Μ΄αρέσεις γιατί..»,»Η Ιστορία του κυρίου Ζόμερ»,»Ο Μπαλτάς» (σκην. Β. Παρασκευαϊδου), «Φαύλος Κύκλος» (σκην. Γ. Ρήγας) και στις παραγωγές του Κ.Θ.Β.Ε. «Το Ραφτάδικο» (2013, σκην. Γ. Ιορδανίδης), «Με μουσικές εξαίσιες… με φωνές», «Σερσε λα Φαμ» (2014-15, σκην. Σ. Σπυράτου), «Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road» (2015,σκην. Σ. Χατζηαδαμίδης).
Διδάσκει σύγχρονο χορό και κίνηση στο Τμήμα Θεάτρου της Χ.Α.Ν.Θ. και σε εργαστήρια της πόλης.
 

Σεμινάριο «Ιστορίες αγάπης» με την Ανθή Θάνου

Ανθή Θάνου


Η Ανθή Θάνου γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το  1999 αρχίζει να αφηγείται παραμύθια σε Μουσεία, Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα,  Φυλακές, Βιβλιοθήκες, σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συμμετέχει σε πανεπιστημιακά  συνέδρια και  διοργανώνει   βιωματικά  εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επι- κοινωνήσει  την τέχνη της.
Η Ανθή Θάνου είναι μέλος του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος  Όμιλος Φίλων Αφήγησης)  και του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.
Το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το «Ούτε ’γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» βιβλίο- CD από τις μουσικές εκδόσεις «POLYTROPON»,  το 2013 «το Δαφνοκούκουτσο» βιβλίο- CD από τις εκδόσεις «ΠΑΚΕΘΡΑ» και το 2016 «Ο βασιλιάς των πουλιών» βιβλίο- CD από τις εκδόσεις  Βάρφη.
 

Σεμινάριο  «Θεατρικό παιχνίδι» με τoυς Μαρία Μουστάκα και Μαρία Μπατάνη

Μαρία Μπατάνη


Γεννήθηκε στην Κοζάνη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει αποκτήσει με άριστα μεταπτυχιακό δίπλωμα «Η Θεατρική Παράσταση: Ιστορία, Θεωρία και Πρακτική» με κατεύθυνση την Παιδαγωγική του Θεάτρου στο τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., με θέμα μεταπτυχιακής εργασίας «Η Μέθοδος του Εκπαιδευτικού Δράματος στα Λαϊκά Παραμύθια». Ως φοιτήτρια εργάστηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στην υλοποίηση του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «Θεσσαλονίκη, η πόλη της προσφυγιάς». Εργάζεται από το 2006 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης έχοντας λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις και αναλαμβάνοντας την παραγωγή, την συγγραφή και την θεατρολογική έρευνα σε παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού που πραγματοποιείται από το 2006 στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Επίσης, έχει εργαστεί με ομάδες παιδιών αλλά και ενηλίκων στο θεατρικό εργαστήρι της Καστοριάς «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» καθώς και σε διάφορους άλλους φορείς. Εργάζεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2007 τόσο ως ωρομίσθια όσο και ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, καθώς και ως υπεύθυνη για την υλοποίηση δημιουργικών προγραμμάτων σε σχολεία. Έχει συνεργαστεί με την μη- κερδοσκοπική εταιρία “Future Library” πραγματοποιώντας θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στις βιβλιοθήκες Κοζάνης, Καστοριάς, Σιάτιστας και Γρεβενών.

Μαρία Μουστάκα


Απόφοιτη του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με κατεύθυνση υποκριτικής και μεταπτυχιακή ειδίκευση (MEd) στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Θεατρικές Σπουδές», με κατέυθυνση «Θεατρική Αγωγή»  του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Πτυχιούχος του τμήματος Γεωλογίας της Σχολής θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακή ειδίκευση (MSc) στην «Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Γεωλογία». Εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση τα τελευταία 14 χρόνια. Δημοσιεύσεις, εισηγήσεις, εργαστήρια σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια. Συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις, με τη Θεατρική Ομάδα φυσικού (Α.Π.Θ.), την ομάδα πειραματικού θεάτρου «Fractals» και τη θεατρική ομάδα «Angelus Novus» (θεσσαλονίκη), με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία: Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Μύηση» και με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Σπασμένο Ρόδι» (Καστοριά).  Πολλές από αυτές συμμετείχαν σε φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας. Συμμετοχή στην ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη και στην παραγωγή της, ως υπεύθυνη casting Καστοριάς. Συμμετοχή στο 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Καστοριάς «Αλεξιάδα», ως Άννα Κομνηνή. Συμμετοχή σε παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Υλοποίηση επιμορφώσεων εκπαιδευτικών σε Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ), σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), σε συνεργασίες με Διευθύνσεις Α/θμιας, Β/θμιας, με Πανεπιστήμια, με τη Διέξοδο Καστοριάς, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Εμφυχώτρια σε εργαστήρια, θεατρικά παιχνίδια, σεμινάρια. Ιδιαίτερη ενασχόληση με το Εκπαιδευτικό Δράμα και τη μεθοδολογία Storyline.
 

Σεμινάριο «Φωνητικής Αγωγής» με τον Δημήτρη Θεοδωράκη

Δημήτρης Θεοδωράκης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ έχει αποκτήσει  μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη Διεύθυνση Παιδικής και Σχολικής Χορωδίας .
Είναι κάτοχος διπλώματος βιολιού από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πτυχίων αρμονίας και αντίστιξης με άριστα παμψηφεί.
Εργάζεται ως καθηγητής θεωρητικών της μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας , όπου διευθύνει τη χορωδία και την ορχήστρα του σχολείου , καθώς και ως καθηγητής βιολιού και θεωρητικών στο Ωδείο Δ. Δημόπουλου . Είναι διευθυντής χορωδίας του Συλλόγου «Οι Μακεδνοί», καθώς και της νεανικής χορωδίας του Συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος».
 

Σεμινάριο  «Κατασκευή Προσωπείου» με την Μάρθα Φωκά

Mάρθα Φωκά

Η Mάρθα Φωκά Είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ – Τμήμα Θεάτρου. Τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2009 παρακολούθησε στην Πάδοβα της Ιταλίας σεμινάριο κατασκευής δερμάτινης μάσκας απ’τον Donato Sartori.
Από το 2008 συνεργάζεται με την Εταιρεία θεάτρου Χώρος και τον σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα στις παραστάσεις Λιωμένο Βούτυρο (μάσκες), Εθνικό Θέατρο 2008, Golfω 2.3beta (κοστούμια-μάσκες) περιοδέια 2008, Ερωφίλη-άσκηση2 (σκηνικά-κοστούμια) Φεστιβάλ Επιδαύρου 2010, Recycle (σκηνικά-κοστούμια) Εθνικό Θέατρο 2010, ErofiliSynopsis (μάσκες) Φεστιβάλ Αθηνών 2012, Golfo director’s cut (κοστούμια-μάσκες) 2012, Άσκηση Επίδαυρος-Σύσσιμον (μάσκες) Φεστιβάλ Επιδαύρου 2013, Ορέστη (σκηνικά, κοστούμια, μάσκες) Φεστιβάλ Επιδαύρου 2015 κ.α.
Ως μασκοποιός έχει επίσης συνεργαστεί με τους Μ.Μαρμαρινό, Δ.Κωνσταντινίδη, Rimini Protokoll, Ο.Λαζαρίδου, Φ. Νικολάου, Α.Φωνιαδάκη, Α.Παπαθεοχάρη, Κ.Ντέλλα, Α.Φρατζή, Σ.Μιχαηλίδου και άλλους, ενώ σαν σκηνογράφος-ενδυματολόγος έχει δουλέψει με τους Τ.Ράτζο, Ρ.Μοσχοχωρίτη, Κ.Σπανού, Γ.Μπινιάρη κ.α.
Το 2012 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση μάσκας στον πολυχώρο Citrus στη Χίο, ενώ έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές εκθέσεις όπως η έκθεση Θεατρικής Μάσκας στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κουκλοθεάτρου (Τεχνόπολις 2013), η Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Rooms2010, η διεθνή έκθεση σκηνογραφίας Prague Quadrennial’07 και άλλες.
Έχει διδάξει κατασκευή θεατρικής μάσκας στο 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Νέα Ορεστιάδα (Σεπτέμβριος 2009), στην Ανώτερη Σχολή Θεάτρου «Εμπρός- Θεατροεργαστήριον» (ακαδημαϊκό έτος 2008-2009), στα πλαίσια του προγράμματος «Το Αρχαίο Δράμα στα σχολεία του 21ου αι.» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στη Λήμνο (2014), στο θέατρο Black Box στην Θεσ/νίκη (2016), στο θέατρο Χώρος (2016) κ.α.
 

Σεμινάριο  «Workshop Κινηματογραφικό» με την ομάδα NAIL (Αντώνης Κωνσταντουδάκης και Λίνα Φούντογλου)

Η ομάδα NAIL

Λίνα Φούντογλου


Η Λίνα Φούντογλου γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός, απόφοιτη το 2012, με υποτροφία από τη Δραματική Σχολή Αθηνών «Γ. Θεοδοσιάδη», και του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παίξει σε παραστάσεις για το Εθνικό Θέατρο, το Urbn Theatr, με ομάδες νέων καλλιτεχνών για Βρυσάκι, Θέατρο Επι Κολωνώ, Cartel ενώ συμμετέχει (2016-2017) στην παράσταση «Χορεύοντας στη Λούνασα» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη για δύο ΔΗΠΕΘΕ (Κοζάνης κ’ Ιωαννίνων). Έχει ιδρύσει μαζί με τον σκηνοθέτη Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη, την κινηματογραφική ομάδα NAIL, πραγματοποιώντας δεκάδες videos και μικρού μήκους ταινίες στο πλαίσιο του street art ενώ έχουν αναλάβει τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά, 2017. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «δημιουργικό μηδέν»(19 ποίηματα της Λίνας Φ. και 8 σχέδια της orgbalmaria) ενώ ασχολείται συστηματικά με την ποίηση και τον ελεύθερο τρόπο σκέψης και έκφρασης.

Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης


Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και δημιουργός από το 2014, έχοντας στο portfolio του πολλές και σημαντικές δουλειές. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργήσει μία ταινία μεγάλου μήκους («Κελί» – κειμένου του ιδίου), τρεις ταινίες μικρού μήκους («Ακρόαση» – κειμένου του ιδίου, «Έψιλον» και «DER»), δύο πιλοτικά επεισόδια τηλεοπτικών σειρών («ID» – κειμένου του ιδίου και «Αγάπη Ρε»), ένα μουσικό video clip (του τραγουδιού «Έλα κοντά μου» του Παύλου Παυλίδη & B-Movies), ένα διαφημιστικό spot (για την Unesco Πειραιά και Νήσων), πέντε θεατρικά trailer για προώθηση θεατρικών παραστάσεων και είναι ιδρυτικό μέλος της κινηματογραφικής ομάδας NAIL – Hit n’ Run Productions (με δημιουργία 14ων video/παρεμβάσεων στην πόλη). Επίσης, έχει ανεβάσει την θεατρική παράσταση «About Milgram» της Λουκίας Ανάγνου. Επιπλέον, με την ομάδα NAIL διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά. Πριν το 2014, υπήρξε οικονομολόγος, απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά (2004), με μεταπτυχιακό στην Ναυτιλία από το Πανεπιστήμιο Πειραιά (2006) και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο University of Surrey, ενώ εργάστηκε ως Project Manager και υψηλό στέλεχος στον Τραπεζικό χώρο, επί 10 χρόνια (στις Τράπεζες Πειραιώς, Εμπορική και Alpha Bank).
 

 Σεμινάριο «Λόγος και Ορθοσωμία» με τον Δημήτρης Σωτηρίου

Δημήτρης Σωτηρίου

Γεννήθηκε το 1968 στη Δράμα. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνέχισε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη (Movement Research).
Μαθήτευσε δίπλα στη Ζουζού Νικολούδη για δέκα χρόνια. Εργάστηκε στα ΧΟΡΙΚΑ της ίδιας ως χορευτής και δίδαξε όλους τους ρόλους σε νεότερους χορευτές.
Συνεργάστηκε με τους εξής σκηνοθέτες στο θέατρο και την όπερα:

  •              Σωτήρη Χατζάκη (Νύχτα του Τράγου, Ιερός Γάμος – Θέατρο Πολιτεία, Βάκχες, Προμηθέας Δεσμώτης-Εθνικό Θέατρο, Ιφιγένεια εν Αυλίδι-ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, Όρνιθες- Φεστιβάλ Αθηνών, το Μεγάλο μας Τσίρκο-ΚΘΒΕ)
  •              Βασίλη Παπαβασιλείου (Ιφιγένεια του Γκαίτε, ο Τυχοδιώκτης- Φεστιβάλ Αθηνών, του Κουτρούλη ο Γάμος, Κύκλωπας – Εθνικό Θέατρο, Καυγάδες στην Κιότζα- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά).
  •              Slobodan Unkofsky (Ορέστης-ΚΘΒΕ, Οιδίπους Τύραννος-Εθνικό Θέατρο Βούλγαρίας, οι Γάμοι του Φίγκαρο, ο Μανδραγόρας-Εθνικό Θέατρο Σερβίας)
  •              Δημήτρη Παπαϊωάννου (τα Τραγούδια της Αμαρτίας-Ομάδα Εδάφους, Υπνοβάτιδα, Ελένη-Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών)
  •              Πάνο Παπαδόπουλο (η Εποχή της Μελισσάνθης, τα Μυστικά του Κήπου- ΟΜΜΑ)
  •              Δήμο Αβδελιώδη (Άσμα Ασμάτων-ανεξάρτητη παραγωγή)
  •              Σίμο Κακάλα (Ερωφίλη εκδοχή β’- Φεστιβάλ Αθηνών)

Στο παιδικό θέατρο συνεργάστηκε με τον  Αντώνη Καφετζόπουλο
στον Γαργαληστή του Δημήτρη Μπασλάμ, όπου ερμήνευσε και τον ομώνυμο ρόλο, και στη συνέχεια συνσκηνοθέτησαν με τον Μπασλάμ το έργο του, Τα Παπούτσια Του Βαρύτονου».
To 2014 σκηνοθέτησε την Πετρόσουπα με την Καλλιόπη Σφήκα και τον Αλέξη Τσιάμογλου για τα φεστιβάλ Αθηνών και Καλαμάτας.
Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε με την Αντουανέττα Αγγελίδη στον Κλέφτη Πραγματικότητας (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), και στην τηλεόραση με τη Δάφνη Τζαφέρη στη σειρά εκπομπών Πρόσωπα στο Ελληνικό Τραγούδι (ΕΤ1).
Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας sinequanon (www.sinequanon.gr), για την οποία εργάζεται ως χορογράφος και χορευτής από την ίδρυσή της . Με τον Μυστικό Δείπνο η ομάδα εκπροσώπησε την Ελλάδα σε μεγάλες αλλά και μικρότερες διοργανώσεις ανά τον κόσμο, όπως το Έτος Ελληνικού Πολιτισμού στην Κίνα (Πεκίνο-Σαγκάη 2008), Φεστιβάλ Χορού Ραμάλας (Παλαιστίνη 2009) κ.α. Από το 2002 έως το 2009 η sinequanon αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συλλογικής δράσης, τον ‘κρατήρα’, ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων. Εκεί, σε συνεργασία και μ’άλλους καλλιτέχνες , ο χώρος μεταμορφώνεται σε αίθουσα σύγχρονου ή παραδοσιακού χορού, ακροβατικών, θεατρική σκηνή, μπερντέ για καραγκιόζη, χώρο συναυλιών ή προβολών, ανάλογα με την περίσταση.
Ο ‘κρατήρας’ γκρεμίστηκε το 2009.
Από το το 2010 – με πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη, η  sinequanon ανάλαβε το χοροθέατρο του ΚΘΒΕ ως το 2013.
Το 2004 επιμελήθηκε σκηνοθετικά το  GALA Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής Αθήνα 2004, όπου εκτός των Ολυμπιονικών συμμετείχαν 150 παιδιά από γυμναστικούς συλλόγους όλης της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια προτιμά να εργάζεται  έργα μικρής κλίμακας , όπως  η Σονάτα του Σεληνόφωτος -Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, σε καλλιτεχνική συνεργασία με την ηθοποιό Λυδία Φωτοπούλου.
Το 2013 ταξίδεψε στην Rikhiapeeth  της Ινδίας όπου παρακολούθησε το Kriya Yoga & Tattwa Shuddi Course (τεχνικές εξισορρόπησης των ενεργειακών κέντρων στο ανθρώπινο σώμα).
Τέλος, όσον αφορά τη σωματική αγωγή,  αναπτύσσει και εξελίσσει καθημερινά ένα δρόμο ανίχνευσης και σύγκλισης δυτικότροπων τεχνικών ( release technique*) και ανατολικών (διαλογισμός) ως προετοιμασία τόσο για σκηνικές παραγωγές όσο και για την ίδια τη σκηνή της ζωής …
* Τεχνική αποδέσμευσης της έντασης στο ανθρώπινο σώμα
 

Σεμινάριο «Από το σώμα του ηθοποιού στο σώμα του ρόλου» με την Δήμητρα Λαρετζάκη

Δήμητρα Λαρεντζάκη

Η Δήμητρα Λαρεντζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της ανώτερης δραματικής σχολής “Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας” του Γ.Κιμούλη, του παιδαγωγικού τμήματος ΙΕΚ Σωτηροπούλου και του τμήματος καλλιτεχνικής φωτογραφίας της σχολής Ε.Μ.Ε.Φ. Στο Παρίσι έρχεται σε επαφή με τις βασικές αρχές της σχολής του Ζακ Λεκόκ παρακολουθώντας σεμινάριο με την “Compangie Tournemine” και στην τριετή φοίτηση της σχολής στην Αθήνα με την μέθοδο του Μιχαήλ Τσέχωφ την οποία και διδάσκει, με δασκάλα την Ταμίλα Κουλίεβα.  Ως ηθοποιός έχει  συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο, το ΚΘΒΕ,το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το ΔηΠεΘε Πάτρας, το Θέατρο τέχνης, και με την εταιρία θεάτρου “Χώρος” του Σ. Κακάλα και με τους σκηνοθέτες Θεοδωρόπουλο, Σεβαστίκογλου, Κακάλα, Αρβανιτάκη,  Τζαμαργιά, Ζούλια, Αρδίττη, Καζάκο, Κονιόρδου, Χατζάκη, Κουλίεβα σε έργα των Μπρέχτ, Ανουίγ, Μελκιό, Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Ροίδη, Χορτάτζη, Ζέη, κ.α. Στο σινεμά με τους Σεβαστίκογλου, Μασκλαβάνου, Κέκκα ενώ υπήρξε ενεργό μέλος της χοροθεατρικής ομάδας “μετ’ εμποδίων” με παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Σκηνοθεσία:

  •         “Αίαντας”  Γ. Ρίτσος, Δη.Πε. Θε. Κοζάνης ( Οκτώβριος  2015,  περιοδεία  στην Β. Ελλάδα).
  •          “Το παγκάκι” Αλεξάντερ Γκέλμαν Studio Vis Motrix Θεσσαλονίκη ( Δεκέμβρης-Γενάρης 2015)
  •         “ Το ξύπνημα της Άνοιξης” Φ. Βέντεκιντ Θέατρο Αυλαία ( Απρίλιος 2016)
  •         “Το Γαϊτανάκι” Ζ.Σαρή με την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης (Οκτώβριος 2016)

Διδασκαλία:

  •         Ανώτερη δραματική σχολή “ Σύγχρονο θέατρο Β. Διαμαντόπουλος” (2015- 2017 Θεσσαλονίκη)
  •         Σεμινάρια υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού Σχολή χορού “Lindy Hop Greece” (2014-2015)
  •         Ανώτερη Δραματική σχολή “Ανδρέας Βουτσινάς” ( 2008-2015)
  •         Κύκλος σεμιναρίων Δη.Πε.Θε. Πάτρας (2007)

 
 

Σεμινάριο « Και τι δεν θα δινά για λίγο χώμα» με τους Ελένη Ευθυμίου και Δημήτρης Ζαχαράκης

Ελένη Ευθυμίου

Η Ελένη Ευθυμίου γεννήθηκε στο Έξετερ της Αγγλίας το 1986. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται ως σκηνοθέτης, ηθοποιός και τραγουδίστρια. Σπούδασε σκηνοθεσία και υποκριτική στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., και πήρε δίπλωμα μονωδίας με άριστα στην τάξη της μέτζο σοπράνο Rossitza Troeva.
Η Ελένη Ευθυμίου τάσσεται υπέρ της ιδέας του θεάτρου ως μια συνεχής διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ της ανθρώπινης κατάστασης και της κοινωνίας. Την ενδιαφέρει η χρήση του ήχου και ιδιαίτερα της μουσικής και του τραγουδιού ως εργαλεία δραματουργίας και για να το πετύχει αυτό ενσωματώνει και διασκευάζει προϋπάρχουσα μουσική ή συνθέτει η ίδια πρωτότυπα μουσικά θέματα. Πειραματίζεται με στοιχεία των εικαστικών τεχνών, του κινηματογράφου, της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ αναζητώντας νέες αισθητικές φόρμες στο θέατρο. Ως σκηνοθέτης έχει συνεργαστεί με σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού: Το κάλεσμα της Άγριας Φύσης, Τζακ Λόντον (2016, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), Αντιγόνη, Ζαν Ανούιγ (2016, Θέατρο Ρεξ – Φεστιβάλ Αθηνών 2016, περιοδεία στην περιφέρεια), Ραψωδία Τ, Ομήρου Οδύσσεια (2016, Εθνικό Θέατρο), Το Άλλο σπίτι, ομάδα Εν δυνάμει – θέατρο ντοκυμαντέρ-επινόησης (2016, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), Το νησί των σκλάβων, Μαριβώ (2015, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης), X-Apartments, θέατρο ντοκυμαντέρ σε σύλληψη του Matthias Lilienthal, Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα, ομάδα Εν δυνάμει – θέατρο ντοκυμαντέρ-επινόησης (2014-2015, Φεστιβάλ Αθηνών και θέατρα της Βορείου Ελλάδος), Η αληθινή ταυτότητα της Τζίνα Ντέηβις, Ρίτσαρντ Φλάναγκαν (2013, Θέατρο του Νέου Κόσμου), Περσόνα, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (2013, Θέατρο του Νέου Κόσμου), Separations, Κίρκη Καραλή (2013, Universität Mozarteum, Σάλτσμπουργκ), Με χτύπησε στις 2:45, θέατρο ντοκυμαντέρ-επινόησης (2012, Πειραματική σκηνή της «Τέχνης»-Φεστιβάλ Δημητρίων 2012), I was hit at 16:45, Eléonor Mercier (2012, Dramaten, Στοκχόλμη-«Bergman Festivalen 2012»), Υπέροχες, υπέροχες μέρες, Ελφρίντε Γέλινεκ (2011, «MFST ITSelF 2011», Βαρσοβία-βραβείο β’ γυναικείου ρόλου), Usa/Dos Passos, Τζον Ντος Πάσσος (2009, «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας 2009») κ.ά. Ως βοηθός σκηνοθέτη έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο για τις παραστάσεις Αμφιτρύωνας του Μολιέρου, σκηνοθεσία Λευτέρης Βογιατζής (2012) και Νίκη της Λούλας Αναγνωστάκη, σκηνοθεσία Βίκτωρ Αρδίττης (2011-2012).

Δημήτρης Ζαχαράκης

Ο Δημήτρης Ζαχαράκης γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης με τη Μ. Καραγιάννη και κρουστά με τη Β. Χουζούρη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με ειδίκευση «Κλασικά Κρουστά» και καθηγητή τον Α. Βασιλειάδη.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια κρουστών με τους: Peter Prommel, Theodor Milkov. Nancy Zeltsman, Fumito Nanoya, Tchiki Duo, Massimo Pastore.
Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες με την Ορχήστρα της Ακαδημίας του Detmold
(Γερμανία), την Κρατική Ορχήστρα Θεσ/νίκης καθώς και με τα ορχηστρικά σύνολα και τα σύνολα δωματίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως Σ. Σινόπουλο, Δ. Κούντουρα, Ε. Βούλγαρη,
Με το μουσικό σχήμα Udopia του Θύμιου Ατζακά ηχογράφησε τπ 2015 και το
ομώνυμο CD, το οποίο απέσπασε το βραβείο German Record Critics’ Award 03 / 2016.
Παράλληλα συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους σε συναυλίες και φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Διδάσκει κρουστά στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, στο Δημοτικό Ωδείο Πολίχνης και σε σχολεία.
Από το 2012 είναι στενός συνεργάτης και μέλος της ομάδας παραγωγής της
Διεθνούς Μουσικής Κοινότητας «Μουσικό Χωριό».
 

Did you like this? Share it!

0 comments on “Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Εκπαιδεύει

Comments are closed.