Ναστρεντίν Χότζας και η χύτρα



Η «Άγονη γραμμή» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, φέτος ταξιδεύει στην μακρινή Ανατολή. Στην Καππαδοκία του 13ου αιώνα, όπου Άραβες, Τούρκοι, Εβραίοι, Αρμένιοι και Έλληνες συνιστούν ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, που συμβιώνει αρμονικά, επιβιώνει και μεγαλουργεί. Αφορμή για αυτό το ταξίδι, ο Νασρεντίν Χότζα. Ο ενίοτε πανούργος και ενίοτε αγαθός λαϊκός τύπος, που  έχει μια ερώτηση για κάθε απάντηση και ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Σοφός και ταυτόχρονα ανόητος, ο Ναστρεντίν Χότζα, είναι ο άνθρωπος που επιβιώνει υπό οποιαδήποτε περίσταση και φυσικά αντιμετωπίζει κάθε κακοτυχία με χιούμορ.
 
Η παράσταση «Ο Ναστρεντίν Χότζα και η χύτρα» ακολουθεί το λαϊκό θυμόσοφο, σε μια μέρα της ζωής του που δεν είναι σαν τις άλλες. Η κόρη του Βεζίρη παντρεύεται,  η γυναίκα του δεν έχει ούτε ένα κατσαρόλι που να μην είναι τρύπιο και τα παιδιά της γειτονιάς του επιμένουν, ότι γέρασε και πρέπει να βγει στη σύνταξη… Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένας επιτήδειος γείτονας, επιμένει πως οι κατσαρόλες γεννάνε… Ο Νικόλαος Κέφαλος, στον οποίον ανήκει η διασκευή και η σκηνοθεσία του έργου, καταφέρνει να συνθέσει μια ολόκληρη ημέρα του Χότζα, πλέκοντας τις μικρές του ιστορίες. Μας περνά μέσα από παζάρια και Σαράγια, μέσα από πλατείες και σοκάκια, μας κερνά μυρωδάτο καφέ και εκλεκτές ανατολίτικες νοστιμιές.
 
Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί το Σάββατο 26 Απριλίου στο Θεατράκι των Οχληρών, όπου και θα παίζεται μέχρι και την Τετάρτη  30 Απριλίου, στις 9 το βράδυ και θα ακολουθήσει περιοδεία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
 
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στη αίθουσα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα εισιτήρια τους, από τα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 24610 – 24062 εσωτερικό 1, κα Τασούλα Σιμάρα.
Γενική είσοδος 5 ευρώ.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Ναστρεντίν Χότζας και η χύτρα

Comments are closed.