Η Ελένη Ευθυμίου για την παράσταση «Το νησί των σκλάβων» στο Θέατρο Κήπου

Τι πρόκειται να δούμε και γιατί να πάμε να το δούμε; Θέσαμε 5 χρηστικές ερωτήσεις στην Ελένη Ευθυμίου, σκηνοθέτρια της παράστασης “Το Νησί των Σκλάβων” του Γάλλου συγγραφέα Πιέρ ντε Μαριβώ που θα  παρουσιαστεί ΤΕΛΙΚΑ 16 και 17 Ιουλίου απο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στο θέατρο Κήπου. Οι απαντήσεις συνοδεύονται απο βίντεο της παρουσίασης του έργου σε συνέτευξη τύπου για τις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου. Μιλά και η καλ.διευθ. του ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ, κα Ελένη Δημοπούλου.

Για να ξέρετε τι θα δείτε…

-Περί τίνος πρόκειται;
Ένα κλασικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Πιερ ντε Μαριβώ που πραγματεύεται με χιούμορ τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ των ανθρώπων και ταυτόχρονα σχολιάζει τα συστήματα που μας επιβάλλουν να υποστηρίζουμε τους κοινωνικούς μας ρόλους.

-Δυο λόγια για την παράσταση…
Στο Νησί των Σκλάβων, γραμμένο το 1725, ναυαγούν 2 αφέντες και οι 2 σκλάβοι τους και εκεί καλούνται να υπηρετήσουν τους Νόμους του Νησιού: να ανταλλάξουν μεταξύ τους ρόλους … Το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι μοιάζει να έχει ευγενείς σκοπούς: οι αφέντες θα αντιληφθούν βιωματικά τι σημαίνει άσκηση εξουσίας, οι σκλάβοι θα δοκιμαστούν ως αφέντες, οι αξίες της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας θα “θριαμβεύσουν”.
-Αν σας ρωτούσαν, ποιο είναι το στίγμα της; Τι θα απαντούσατε;
Η συνεχής εναλλαγή μεταξύ αλήθειας και ψέματος, η ειρωνεία, το χιούμορ, και τα εμβόλιμα τραγούδια, ειδικά γραμμένα για την παράσταση που διαστέλλουν για λίγο το χρόνο και δίνουν παραπάνω χώρο στα νοήματα της ανάγνωσης που κάναμε πάνω στο κείμενο.
-Τι θα έχει να δει και να ζήσει ο θεατής βλέποντας την παράσταση;
Επιδιώξαμε να στήσουμε μία μουσική κωμωδία, μία σύγχρονη παράσταση με πολιτικό στίγμα μέσα από κώδικες και φόρμες “παλιού” θεάτρου και έντονης θεατρικότητας και μία αίσθηση από κουκλοθέατρο.
-Λόγοι που πρέπει να έρθει κανείς  να δει την παράσταση.
Για να περάσει καλά, να γελάσει και να προβληματιστεί. Και για να απολαύσει 5 νέους ηθοποιούς σε μία πολύ απαιτητική παράσταση για αυτούς.
Ευχαριστούμε. Καλή Επιτυχία.


Πηγή: http://www.kulturosupa.gr/index.php/interviews/nisi-sklavon-efthimiou-9487/#.Va4-zvn4b6d

Did you like this? Share it!

0 comments on “Η Ελένη Ευθυμίου για την παράσταση «Το νησί των σκλάβων» στο Θέατρο Κήπου

Comments are closed.