Ένα παραμύθι για καθαρές ανθρώπινες σχέσεις (Onlytheater )


Η Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, επενδύει στο παιδικό θέατρο και φέτος σκηνοθετεί ένα λαϊκό σκυριανό παραμύθι ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ.
Φέτος επιλέξατε να σκηνοθετήσετε στην παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ..
Tα ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ βασίζονται ένα σκυριανό λαϊκό παραμύθι, τη «Μαρδίτσα», που έχει καταγραφεί από την Νίκη Περδίκα, και το δημοσίευσε εκείνη, αλλά αργότερα ο Γιώργος Ιωάννου το περιέλαβε στη συλλογή που εξέδωσε με λαϊκά παραμύθια. Έτσι η παράσταση πραγματοποιείται για τα τριάντα χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Ιωάννου, που υπήρξε ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για τα ελληνικά γράμματα. Αυτό το παραμύθι το είχα δουλέψει και πριν από επτά χρόνια στην Πειραματική Σκηνή Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη. Επειδή στην Κοζάνη έχουμε μια παράδοση με το φεστιβάλ αφήγησης, που κρατάει επίσης εδώ και επτά χρόνια, θέλησα να ασχοληθώ και πάλι μαζί του. Με ενδιαφέρει πώς παίρνοντας ένα κείμενο, που διαρκεί περίπου ένα τέταρτο, μπορούμε με τη φαντασία μας να φτιάξουμε έναν ολόκληρο κόσμο.
Η παράσταση στηρίζεται στις αρχές του θεατρικού παιχνιδιού, οπότε με ελάχιστα και απλά μέσα (ένα πανί για παράδειγμα που γίνεται λίμνη και μετά σύννεφο κτλ) δημιουργούμε διαφορετικές ατμόσφαιρες. Έξι εξαιρετικοί ηθοποιοί μεταμφιέζονται και παίζουν πολλούς ρόλους επί σκηνής.
Γιατί αγαπάτε τόσο αυτό το παραμύθι;
Αγαπώ γενικώς τα παραδοσιακά παραμύθια. Έχουν καθαρούς ήρωες και γραμμές. Όταν κάποιος κινδυνεύει πρέπει να τον σώσεις, όταν κάποιος αγαπά αγαπά μέχρι θανάτου. Οι ήρωες δεν προβληματίζονται για τι είναι το καλό και το κακό, τα έχουν λυμένα αυτά τα θέματα. Αυτό ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή μου. Με γοητευτεί αυτή η ξεκάθαρη γραμμή. Στο συγκεκριμένο παραμύθι, ας πούμε, τρία αδέλφια ψάχνουν να βρουν την αδελφή τους, που μαγεύτηκε και με τα κλειδιά πρέπει να ανοίξουν την πόρτα, που θα τους οδηγήσει σε αυτή. Δεν αναρωτιούνται να πρέπει να το κάνουν, υπάρχει μια ασπίδα καθαρών ανθρώπινων σχέσεων. Είναι επίσης τρομερό ότι σε αυτό το παραμύθι βλέπουμε στοιχεία από πολλά γνωστά δυτικά παραμύθια. Τα μοτίβα της περιπέτειας, του ηρωισμού, της κακιάς μητριάς, όλα τα γνωστά στοιχεία των παραμυθιών είναι μέσα σε αυτή την ιστορία.

Τι ανοίγουν τα σαράντα κλειδιά;
Ανοίγουν την πόρτα της μαγείας. Σου δείχνουν πώς μπορείς να μεταμορφώσεις τον εαυτό και τον κόσμο γύρω σου.
Τι θέλετε να αποκομίσουν τα παιδιά βγαίνοντας από την παράσταση;
Θα ήθελα να ταυτιστούν με τους ήρωες του παραμυθιού, γιατί έχει γίνει σημαντική υποκριτική δουλειά . Να θαυμάσουν την ομορφιά που ξεπετάγεται μέσα από τα κοστούμια και τα σκηνικά, τα οποία είναι εμπνευσμένα από εικονογραφήσεις βιβλίων με βάση τη λαϊκή παράδοση και να καταλάβουν ότι το θέατρο είναι μια σπουδαία τέχνη που σε μεταφέρει σε άλλον κόσμο. Το θέατρο είναι μαγεία, αυτό θέλουν να καταλάβουν τα παιδιά κι αυτή είναι η ομορφιά αυτής της παράστασης.
Έχετε κρατήσει τη διάλεκτο του παραμυθιού;
Κρατήσαμε πολλά στοιχεία γλωσσικά, θα ακούσουμε δηλαδή και άγνωστες λέξεις για τα σημερινά δεδομένα, όπως ρουμάνι ή κακοχρονισμένη.
Με ενδιαφέρει και το πώς εκφέρεται ο λόγος στο παιδικό θέατρο, τα παιδιά πρέπει να έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα μας. Μερικές φορές νεωτερίζουμε το λόγο στην καθημερινότητα, χρησιμοποιούμε περιορισμένο λεξιλόγιο και κάποιες παραστάσεις για παιδιά, προκειμένου να γίνουν πιο εύπεπτες, ακολουθούν αυτό το μοντέλο. Όμως η Πειραματική σκηνή της Τέχνης, στην οποία θήτευσα και το θέατρο Πόρτα, με το οποίο φέτος είχαμε και μια συνεργασία, αλλά και κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες, που ασχολούνται σοβαρά με το παιδικό θέατρο, προτείνουν μια υψηλή αισθητική και λογοτεχνική αντίληψη, αυτό πρεσβεύουμε κι εμείς.
Επενδύετε στο παιδικό θέατρο. Γιατί είναι σημαντικό;
Το παιδικό κοινό πρέπει να παίρνει το καλύτερο, είναι οι επόμενοι γονείς, η κοινωνία του μέλλοντος. Έχουμε χρέος να αναπτύσσουμε και τη προφορική αφήγηση και τη θεατρική παιδεία. Εμείς κάνουμε παιδικές παραστάσεις για όλους.
Τι άλλο θα δούμε στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης;
Πολλά, αλλά μέχρι στιγμής παίζονται οι ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή, μια παράσταση που έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό και συνέχεια προσθέτουμε επιπλέον μέρες, πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Συντάκτης: Αγγελική Καρυστινού
Πηγή: Onlytheater http://www.onlytheater.gr/buzz/interview/item/ena-paramythi-gia-kathares-anthropines-sxeseis

Did you like this? Share it!

0 comments on “Ένα παραμύθι για καθαρές ανθρώπινες σχέσεις (Onlytheater )

Comments are closed.