Το νησί των σκλάβων

του Μαριβώ

από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Σκηνοθεσία-Μουσική
Ελένη Ευθυμίου

Δραματουργική επεξεργασία
Σοφία Ευτυχιάδου

Σκηνικά
Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Κοστούμια
Ηλένια Δουλαδίρη

Φωτισμοί
Ρίτσαρντ Άντονι

Ενορχηστρώσεις-ηχητικό περιβάλλον
Οδυσσέας Γκάλλιος

Βοηθός σκηνοθέτη
Μιχάλης Φραγκιαδάκης

Τεχνική viewpoints
Ίριδα Νικολάου

Παίζουν
Σοφία Αντωνίου
Στέφανος Αχιλλέως
Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Κατερίνα Σισίννι
Βαλάντης Φράγκος

Τέσσερις ναυαγοί σε ένα νησί αναγκάζονται να συμμορφωθούν με το τοπικό έθιμο που θέλει τους αφέντες να αλλάζουν ρόλους με τους σκλάβους τους. Το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι μοιάζει να έχει ευγενείς σκοπούς: οι αφέντες θα αντιληφθούν βιωματικά τι σημαίνει άσκηση εξουσίας, οι σκλάβοι θα δοκιμαστούν ως αφέντες, οι αξίες της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας θα θριαμβεύσουν. Ο άρχοντας Τριβελίνος, εκπρόσωπος της εξουσίας αυτής της ουτοπικής πολιτείας που κατοικείται από τους απογόνους εξεγερμένων σκλάβων της αρχαίας Αθήνας, αναπαράγει το πείραμα.

Οι αφέντες αλλάζουν ρούχα με τους σκλάβους τους, τα όρια ανάμεσα στο θέατρο και τη ζωή γίνονται δυσδιάκριτα. Οι μεταστροφές δεν έχουν τέλος σε ένα έργο, που, με σπαρταριστό χιούμορ και καλά κρυμμένη βία, ανατέμνει τους μηχανισμούς της εξουσίας. Ένα κλασικό κείμενο του 18ου αιώνα δίνει το έναυσμα για μια αλλόκοτη μουσική κωμωδία, που μιλά για τις πιο ύπουλες μεταμορφώσεις του σήμερα.

Φωτογραφία: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Περιοδεία Καλοκαίρι 2015

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΛΑΒΩΝ ΑΦΙΣΑ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, για έβδομη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της σκηνής «Απ΄άκρη σ’ άκρη» (μετονομασία της «Άγονης Γραμμής»), παρουσίασε το καλοκαίρι του 2015 την κωμωδία του κλασικού Γάλλου συγγραφέα Πιέρ ντε Μαριβώ Το νησί των σκλάβων, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ “Μέρες Θεάτρου” στην Αίθουσα Τέχνης στην Κοζάνη (13/6) και μέσα στο καλοκαίρι παρουσιάστηκε σε 26 πόλεις και χωριά της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της σκηνής «Απ΄άκρη σ’ άκρη» (μετονομασία της «Άγονης Γραμμής»). Σκοπός αυτής της ξεχωριστής σκηνής είναι να επισκεφθεί την περιφέρεια απ΄άκρη σ’ άκρη. Η νέα παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ήταν προορισμένη να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε χώρο (σχολεία, πλατείες, αύλειους χώρους μουσείων, κ.α.). Η παράσταση συμμετείχε επίσης στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου στην Καβάλα και παρουσιάστηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 

Κριτικές / Δημοσιεύματα