Το εργαστήρι για ενήλικες απευθύνεται σε όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να γνωρίσουν τα μυστικά του. Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει μια δημόσια παρουσίαση-παράσταση που θα συμπυκνώνει τις ανησυχίες, τις μικρές και μεγάλες κατακτήσεις της ομάδας των ανθρώπων που το παρακολούθησαν.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΣΚΟΠΟΣ – ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΑΦΙΣΑ_ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ_ΘΕΑΤΡΟΥ_ΓΙΑ_ΕΝΗΛΙΚΕΣΑπό πότε υπάρχουν;

Τα θεατρικά εργαστήρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης δημιουργήθηκαν πριν από τρία χρόνια, το Φθινόπωρο του 2012 και το στο πρώτο έτος δράσης τους συμμετείχαν περίπου 30 μαθητές χωρισμένοι σε δύο τμήματα. Το δεύτερο λειτούργησαν πάλι δύο τμήματα με τη συμμετοχή του ίδιου περίπου αριθμού μαθητών. Το τρίτο έτος δραστηριοποιήθηκαν πάλι δύο τμήματα και ο αριθμός των μαθητών υπερέβη τους 40.

Τι διάρκεια έχουν;

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι τριετής. Στο Α΄ έτος γίνεται εισαγωγή στην τέχνη του θεάτρου και εν συνεχεία, στα υπόλοιπα δύο έτη γίνεται εμβάθυνση στην θεατρική γνώση. Κάθε συνάντηση διαρκεί 2 ώρες και οι συναντήσεις κάθε έτους είναι 30.

Εργαστήρια; Γιατί;

Γιατί η τέχνη του θεάτρου είναι μια τέχνη ψυχοθεραπευτική. Αποκαλύπτει ένα εαυτό που έχουμε κρυμμένο. Προσφέρει αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση. Μας φέρνει κοντά σε ανθρώπους, μας δίνει το δικαίωμα να επικοινωνήσουμε, να συνεργασθούμε. Μας προσφέρει το δώρο της αποδοχής του άλλου. Του σεβασμού στη διαφορετικότητα, την εκτίμηση μιας άλλης σκέψης. Μας απελευθερώνει το σώμα. Μας δυναμώνει τη φωνή. Μας μαθαίνει να αναπνέουμε και να μιλάμε σωστά. Μας μαθαίνει να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος. Πάνω από όλα ίσως μας μαθαίνει να κατανοούμε τον άνθρωπο. Τις πράξεις και τα κίνητρά του. Όλα αυτά αβίαστα, μέσα από παιχνίδι, ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, ομαδικές διαδικασίες αλλά στην πορεία και ατομικές. Και φυσικά, μέσα από τα εργαστήρια αυξάνεται το ενδιαφέρον για το θέατρο, οι μαθητές των εργαστηρίων γίνονται πολύ καλύτεροι θεατές!

Σε ποιους απευθύνονται;

Πρώτα από όλα σ’ αυτούς που ντρέπονται!!! Σ’ αυτούς που η έκθεση είναι αδιανόητη και σκληρή! Σ’ αυτούς που νομίζουν πως «δεν το ‘χουν»! Σε οποιονδήποτε αμύητο, που αγαπά το θέατρο και θέλει να δοκιμάσει τον εαυτό του!

Και φυσικά και σ’ αυτούς που έχουν μέσα τους το μικρόβιο, την ανησυχία, το χάρισμα της υποκριτικής που μπορεί να αναδειχθεί με ποικίλους τρόπους.

Τα θεατρικά εργαστήρια απευθύνονται λοιπόν σε όλους τους ενήλικες, οπωσδήποτε ενδυναμώνουν τους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων, τους θεατρολόγους, ακόμα και τους ηθοποιούς που μπορούν να βελτιώσουν τα εκφραστικά τους μέσα.

Τι ακριβώς διδάσκεται στο εργαστήρι;

Πρώτα από όλα η καλή διάθεση. Η θετική ενέργεια. Αυτά βέβαια δεν διδάσκονται αλλά εκπέμπονται! Στα θεατρικά εργαστήρια οι μαθητές περνάνε καλά! Λύνονται, γελάνε, κλαίνε, συγκινούνται, γίνονται μια παρέα, ΠΑΙΖΟΥΝ! Το πρώτο λοιπόν που διδάσκεται είναι το παιχνίδι! Μέσα από το παιχνίδι γίνεται η απελευθέρωση, η εξοικείωση με το αντικείμενο, μέσα από την ομαδική έκθεση αποβάλλονται οι αναστολές και οι φοβίες.

Στο Α΄ έτος, στο οποίο γίνεται η υποδοχή ενός ανομοιογενούς συνόλου, βασικός στόχος – τουλάχιστον το πρώτο διάστημα – είναι η ενσωμάτωση και η αποδοχή των μελών από την ομάδα. Σ’ αυτά συντελούν οι ομαδικές ασκήσεις, (γνωριμίας, αυτοπεποίθησης, ετοιμότητας, συντονισμού) τα θεατρικά και κινητικά παιχνίδια και οι τεχνικές που βελτιώνουν σε ατομικό επίπεδο τον κάθε μαθητή. Πιο συγκεκριμένα, δουλεύουμε πολύ την αναπνοή, την άρθρωση, το σώμα, τα εκφραστικά μέσα, την ανάγνωση κειμένων, τον ρυθμό, τη συγκέντρωση, την μνήμη, την παρατήρηση, τις αισθήσεις κ.α. Στην πορεία ενσωματώνονται και άλλες δράσεις, αρχίζουν οι αυτοσχεδιασμοί και οι παντομίμες, δουλεύονται ομαδικά κείμενα και ποιήματα και προς το τέλος του έτους αρχίζουν οι πρώτες προσπάθειες πάνω σε θεατρικά κείμενα. Τέλος, δίνονται ελάχιστες εργασίες που απαιτούν προετοιμασία και ακολούθως γίνεται παρουσίαση τους στο τμήμα.

Στο Β΄ έτος επαναλαμβάνονται, με ασκήσεις αυξημένης δυσκολίας, αρκετές από τις τεχνικές που έχουν εισαχθεί στο Α΄ έτος και εισάγονται και νέα στοιχεία. Σ’ αυτό το έτος οι συμμετέχοντες ασχολούνται με σημαντικούς μονολόγους και διαλόγους από το κλασικό και παγκόσμιο θέατρο, και φυσικά με την υποκριτική αλλά και σκηνοθετικές και σκηνογραφικές απόπειρες. Οι μαθητές εισάγονται σε ομαδικές δράσεις με χορικά και χορογραφικές απόπειρες. Παράλληλα, δίνονται ψήγματα θεωρητικής γνώσης ενώ οι εργασίες που απαιτούν προετοιμασία αυξάνονται.

Στο Γ΄ έτος ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται όσον αφορά στις δράσεις που γίνονται στα εργαστήρια και εισάγονται επιπλέον στοιχεία υποκριτικής και σκηνοθεσίας ενώ ταυτόχρονα γίνονται και σκηνογραφικές απόπειρες. Δίδεται βαρύτητα σε θεωρητικό επίπεδο και δίδονται πολλές εργασίες με μονολόγους και διαλόγους που παρουσιάζονται στο τμήμα. Η επιτυχής πραγματοποίηση των εργασιών είναι καθοριστική για την αποφοίτηση των μαθητών. Έτσι, με την ολοκλήρωση του Γ΄ έτους, οι απόφοιτοι των εργαστηρίων αποκτούν ένα καλό υπόβαθρο τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικά επίπεδο.

Σε τι θα μου χρειαστούν;

Ποτέ δεν ξέρεις! Τα θεατρικά εργαστήρια θα σου χρειασθούν σίγουρα στη ζωή. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο τους ο καθένας νιώθει καλύτερος άνθρωπος! Αντιμετωπίζει καλύτερα την ζωή, ευαισθητοποιείται στην τέχνη, και γιατί όχι, δοκιμάζει τις δυνατότητές του σ’ αυτήν!

Από πότε μέχρι πότε;   Και, κάθε πότε;

Τα θεατρικά εργαστήρια ξεκινούν τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται αρχές Ιουνίου με την συμπλήρωση 30 συναντήσεων. Οι συναντήσεις είναι κάθε Παρασκευή για το Α΄ έτος και κάθε Πέμπτη για το Β΄έτος.

Ποιος διδάσκει;

Διδάσκει ο έμπειρος δάσκαλος και θεατρολόγος Κωνσταντίνος Μπαμπίλας. Από φέτος, τα εργαστήρια θα εμπλουτιστούν με σεμιναριακού επιπέδου επισκέψεις σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου, οι οποίοι θα προσφέρουν εξειδικευμένες γνώσεις στους μαθητές.

Και … πόσο;

Η συνδρομή των εργαστηρίων είναι 20 € τον μήνα για 8 μήνες.

Χαρτί θα πάρω;

Φυσικά!!! Στο τέλος κάθε έτους δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης 60 ωρών εργαστηρίων, η οποία είναι χρήσιμη για το βιογραφικό κάθε μαθητές και σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντική στην εξεύρεση εργασίας.

Κόστος συμμετοχής: 20€ /μήνα

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στον ημιώροφο της Αίθουσας Τέχνης

Τηλ: 24610 24062 – εσωτ.1 – Τασούλα Σιμάρα (ώρες γραφείου)